Kแด‡แด›ษชแด‹แด€ Sแด‡แดส€แด€ษดษข Nแด‡แดกส™ษชแด‡ Mแด‡ษดษขแด‡แดŠแด€ส€ Mษชแดแด˜ษช...

  • Artis minta bantuan

    Dalam pada semua orang bercerita tentang bajet besar untuk rakyat jelata Artis nak juga! Paling tak tahan...bila mereka minta bajet khas.

  • Secure Sockets Layer - SSL

    kepada pengguna domain dan hosting, apakah pernah mendengar tentang SSL ssl (secure sockets layer) adalah sebuah kata yang cukup popular untuk para pengguna domain dan hosting.

  • Cara mohon - BPN

    belum mendaftar boleh rujuk dan cara nak daftar.

  • Pengguna internet

    Berikut 10 kesilapan yang biasa dilakukan pengguna internet yang menjerumuskan diri mereka menjadi mangsa hacker.

  • Notepad

    Ramai orang berganggapan bahawa notepad ini hanya untuk kita menulis nota2 ringkas...tapi sebenarnya kegunaannya sangat meluas..contohnya kita boleh membuat program yang simple.

Saturday, April 18, 2020

10 Kesilapan Pengguna Internet Menjadikan Mereka Mangsa - Milo -




Berikut  10 kesilapan yang biasa dilakukan pengguna internet yang menjerumuskan diri mereka menjadi mangsa hacker


1. Menggunakan kata laluan yang sama untuk semua akaun mereka 
salah satu yang paling berbahaya, menggunakan kata laluan yang sama untuk semua akaun mereka. Adalah lebih baik menggunakan kata laluan yang berbeza untuk akaun yang berbeza, bahawa jika hacker melanggar salah satu, mereka tidak mempunyai akses kepada semua akaun anda.

2. Menggunakan password yang senang diteka..
 
Kesilapan kedua yang paling biasa  ialah kata laluan biasa, seperti alamat, tarikh lahir atau nama haiwan kesayangan mereka sebagai kata laluan. Suda tu password yang paling banyak dan teruk ialah 12345678(aku pun guna password ni masa mula2 ada email dulu)..

3. Menggunakan password recover option yang mudah

 Banyak laman web yang menggunakan soalan keselamatan untuk membantu pengguna mendapatkan kembali kata laluan yang hilang. Dengan menggunakan soalan-soalan mudah seperti tarikh lahir, nama gadis ibu atau nama haiwan yang yang sering dilihat secara terbuka pada Facebook rakyat atau lain sosial media akaun, atau hanya plain mudah untuk meneka lain kesilapan utama yang boleh membuka pintu untuk penggodam dan penjenayah siber sama.

4. Membuka lampiran e-mel dari e-mel yang tidak diketahui asal usulnya

 Membuka lampiran e-mel daripada pengguna yang tidak diketahui boleh deposit virus, malware atau Trojan horses ke dalam PC anda, serta mengubahnya menjadi sebuah komputer kawalan jauh penggodam boleh menggunakan untuk menyebarkan kekacauan.(yang ni la kaedah metasploit)

5. Mengklik pada pautan dalam e-mel yang tidak diketahui asal usulnya

 Biasanya, pautan dalam e-mel spam mengarahkan anda ke laman web penipuan yang direka untuk menjahanamkan anda. Menurut laporan  yang dikeluarkan oleh Symantec, spam kini mencakupi 78.6% daripada semua lalu lintas e-mel di Amerika Syarikat dan 75.7% lalu lintas e-mel semua global. yang ni kisah silam yang dah lama di tahun 2020 ni lagi la lebih mencabar %1


6. Gagal untuk mengemas kini Microsoft Windows dan perisian lain

 Gagal untuk mengemas kini perisian dan antivirus menjadikan PC anda terdedah untuk serangan malware. Untuk kelemahan yang seada-adanya keselamatan, update disediakan secara berkala. Terutamanya, Windows, Adobe Reader, Adobe Flash kekal aplikasi perisian yang paling dieksploitasi kerana kelemahan mereka.

7. Kegagalan untuk menggunakan encrypted wireless

 Saya amat mencadangkan bahawa anda menggunakan enkrip wireless apabila menggunakan rangkaian wayarles, tidak kira sama ada di rumah, di pejabat atau di mana-mana jua. .

8. Menyambung kepada rangkaian WiFi awam

 Walaupun amaran telah diberikan kepada orang ramai, orang ramai masih menggunakan wayarles yang tidak diketahui di mana-mana tempat awam seperti kafe Internet, perpustakaan, lapangan terbang dan hotel. .

9. Menggunakan HTTP dan bukannya daripada HTTPS

 Kebanyakan orang tidak sedar tentang bahaya menggunakan HTTP dan bukannya HTTPS. Menggunakan HTTP (TLS / SSL) hampir semua yang dihantar melalui internet boleh dibaca kerana ia akan diangkut antara anda dan mesin sasaran anda. 'Pengintipan' sesiapa sahaja di rangkaian anda, rangkaian atau mana-mana rangkaian di antara boleh membaca maklumat yang anda menghantar seluruh komputer seperti kata laluan.

10. Melayari laman web yang tidak diketahui atau tidak disahkan 

Ada banyak laman web yang tidak terkira banyaknya dalam talian yang mengumpan pengguna dengan menyediakan game on9 percuma. Jangan main game on9 di laman web melainkan jika anda 100% pasti selamat. Dan akan lebih berhati-hati bila download game percuma. Begitu apabila memuat turun barang free dari mana-mana laman yang tidak diketahui atau tidak disahkan boleh mendedahkan komputer anda kepada virus, spyware dan Trojan.. 

Wednesday, April 15, 2020

Secure sockets layer -SSL dan MiLo!



Assalamualaikum wbt.
kepada  pengguna domain dan hosting, apakah pernah mendengar tentang SSL?
ssl (secure sockets layer) adalah sebuah kata yang cukup popular untuk  para pengguna domain dan hosting, lantas terus ke pertanyaannya adalah, Apakah pengertian SSL?

SSL (HTTPS). bermaksud Secure Sockets Layer untuk singkatan HTTPS. Anda tahu apa fungsinya?. Perlu ke bila melakukan online banking? sudah semestinya perlu!  membeli dilaman web e-commerce?. ya, ianya amat penting kerana SSL ini akan menyulitkan segala data yang anda hantar kepada sesuatu laman web sebagai contoh saya ambil Najerih.com.

Seperti gambar yang anda lihat diatas adalah data maklumat yang anda masuk dilaman web tertentu yang mempunyai sijil SSL. Semasa menekan ‘hantar’ data maklumat anda akan sampai kepada webmaster? (perasan)  najerih.com dengan selamat dan sulit. Jika ada pihak yang tidak bertanggungjawab penggodam yang ingin cuba memintas data maklumat anda iaitu, mereka tidak akan dapat data anda dengan betul seperti “f7#E+r” semasa data dihantar.

begitulah juga seperti nombor kad kredit atm,  nama, alamat dan passwords yang anda masukkan semua dilaman web Bank, e-commerce, dan sebagainya, semasa melakukan pembayaran atau online banking konsepnya adalah sama.
Dari pengertian SSL diatas, apakah menurut anda penting atau tidak SSL itu? Kalau menurut saya SSL sangatlah penting untuk website anda tapi apakah ada provider yang menawarkan SSL dengan ciri-ciri tersebut lengkap dan harga yang sangat terjangkau? Tentu saja ada! click sini . sekian terima kasih!

- Majulah milo untuk masa depan. ok2 nak bancuh kopi sat Haahaha!

Tuesday, April 14, 2020

Notepad





Ramai orang berganggapan bahawa notepad ini hanya untuk kita menulis nota2 ringkas...tapi sebenarnya kegunaannya sangat meluas..contohnya kita boleh membuat program yang simple dengan menggunakan notepad...antaranya ialah membuat virus,format pendrives,dan macam2 lagi..
Sebenarnya saya juga baru juga mengetahuinya..jadi sya ingin berkongsi sedikit ilmu yang saya tidak ketahui haha! dan entri ini akan saya selalu 

kemas kini..untuk dijadikan rujukan kita bersama..caranya mudah sahaja..copy command dan paste pada notepad kemudian klik file,save as, namakan ikutsukakau.bat  kemudian klik ok


apa yang penting pada hujung nama file tu letak .bat..senangkan


1. format pendrives

rd/s/q e:

pada laptop saya e adalah pendrive..kalau ia berlainan dengan pc anda gantikan huruf e pada huruf yang tertera pada drive pendrive anda....caranya mudah tapi ingat jangan tersilapnanti terpadam pula drive lain..

2.menambah user account

@echo off
net user john 123 /add

net localgroup administrators john /add


nama user john boleh ditukar ikut suka hati anda.tukar kedua2 nama jika ingin menukar nama lain..nombor 123 adalah password...password pun boleh ditukar,jika tidak mau password jangan letak angka seperti diatas.. 


3.shutdown/  restart/  logoff

@echo
shutdown.exe -s -t 5 -c "komputer ini akan meninggal/mampus dalam masa 5 saat" 

command diatas adalah untuk shutdown..jika hendak restart hanya perlu ubah huruf s kepada huruf r manakala untuk logoff pula gantikan dengan huruf l . no 5 adalah masa yang diambil sebelum shutdown/restart/logoff.. manakala mesej boleh dipaparkan dalam tempot sebelum shutdown/restart/logoff dijalankan.. sekian selamat mencuba

Monday, April 13, 2020

Blogger Tips

blogger tips
Kali ni aku mau share satu tips blogging, tips ni pun aku pernah baca pada mana2 blog yang pernah aku lawati..('',)

Baru kali ni aku praktikkan,... Tipsnya adalah menulis entri dalam secara draft,

Dengan cara ini anda tidak perlu kelam kabut mencari idea untuk mengeluarkan entri, idea boleh diperolehi dengan bersantai mantai macam di pantai,, hehehe,

Oleh yang sedemikian rupa entri yang anda keluarkan lebih bermutu dan lebih berkualiti serta terbaik dari ladang..

Seperti entri ini, sebelum aku keluarkan, aku tulis pada henpon android aku, hehehe, bila aku ada internet connection barulah aku post kan,,

Jika anda memiliki android phone, lagi la mudah anda membuat entri draft. Santai2 depan tv sambil buat entri pun boleh, hehehe

Selamat berblogging. ๐Ÿ˜ป

๐‘…๐‘’๐’ธ๐‘’๐“ƒ๐“‰ ๐’ซ๐‘œ๐“ˆ๐“‰

๐’ฎ๐‘’๐“‚๐’ท๐’ถ๐“ƒ๐‘” ๐“€๐’ถ๐“‡๐’พ

Pesan ke6 dari 14 pesan yang ada

Jika kamu bertanya kepadaku, bagaimana caranya menjadi kaya, ?
aku akan menjawabnya..
"jadilah orang pertama yang menyumbang, karena yang terakhirlah yang paling miskin, sehingga bimbang dan bingung untuk memberikan hartanya"_

๐น๐‘œ๐“๐“๐‘œ๐“Œ ๐ต๐“Ž ๐ธ๐“‚๐’ถ๐’พ๐“

GET FREE EMAIL UPDATES

Join for free and get valuable content delivered right through your inbox.