Kแด‡แด›ษชแด‹แด€ Sแด‡แดส€แด€ษดษข Nแด‡แดกส™ษชแด‡ Mแด‡ษดษขแด‡แดŠแด€ส€ Mษชแดแด˜ษช...

  • Artis minta bantuan

    Dalam pada semua orang bercerita tentang bajet besar untuk rakyat jelata Artis nak juga! Paling tak tahan...bila mereka minta bajet khas.

  • Secure Sockets Layer - SSL

    kepada pengguna domain dan hosting, apakah pernah mendengar tentang SSL ssl (secure sockets layer) adalah sebuah kata yang cukup popular untuk para pengguna domain dan hosting.

  • Cara mohon - BPN

    belum mendaftar boleh rujuk dan cara nak daftar.

  • Pengguna internet

    Berikut 10 kesilapan yang biasa dilakukan pengguna internet yang menjerumuskan diri mereka menjadi mangsa hacker.

  • Notepad

    Ramai orang berganggapan bahawa notepad ini hanya untuk kita menulis nota2 ringkas...tapi sebenarnya kegunaannya sangat meluas..contohnya kita boleh membuat program yang simple.

Saturday, April 18, 2020

10 Kesilapan Pengguna Internet Menjadikan Mereka Mangsa - Milo -




Berikut  10 kesilapan yang biasa dilakukan pengguna internet yang menjerumuskan diri mereka menjadi mangsa hacker


1. Menggunakan kata laluan yang sama untuk semua akaun mereka 
salah satu yang paling berbahaya, menggunakan kata laluan yang sama untuk semua akaun mereka. Adalah lebih baik menggunakan kata laluan yang berbeza untuk akaun yang berbeza, bahawa jika hacker melanggar salah satu, mereka tidak mempunyai akses kepada semua akaun anda.

2. Menggunakan password yang senang diteka..
 
Kesilapan kedua yang paling biasa  ialah kata laluan biasa, seperti alamat, tarikh lahir atau nama haiwan kesayangan mereka sebagai kata laluan. Suda tu password yang paling banyak dan teruk ialah 12345678(aku pun guna password ni masa mula2 ada email dulu)..

3. Menggunakan password recover option yang mudah

 Banyak laman web yang menggunakan soalan keselamatan untuk membantu pengguna mendapatkan kembali kata laluan yang hilang. Dengan menggunakan soalan-soalan mudah seperti tarikh lahir, nama gadis ibu atau nama haiwan yang yang sering dilihat secara terbuka pada Facebook rakyat atau lain sosial media akaun, atau hanya plain mudah untuk meneka lain kesilapan utama yang boleh membuka pintu untuk penggodam dan penjenayah siber sama.

4. Membuka lampiran e-mel dari e-mel yang tidak diketahui asal usulnya

 Membuka lampiran e-mel daripada pengguna yang tidak diketahui boleh deposit virus, malware atau Trojan horses ke dalam PC anda, serta mengubahnya menjadi sebuah komputer kawalan jauh penggodam boleh menggunakan untuk menyebarkan kekacauan.(yang ni la kaedah metasploit)

5. Mengklik pada pautan dalam e-mel yang tidak diketahui asal usulnya

 Biasanya, pautan dalam e-mel spam mengarahkan anda ke laman web penipuan yang direka untuk menjahanamkan anda. Menurut laporan  yang dikeluarkan oleh Symantec, spam kini mencakupi 78.6% daripada semua lalu lintas e-mel di Amerika Syarikat dan 75.7% lalu lintas e-mel semua global. yang ni kisah silam yang dah lama di tahun 2020 ni lagi la lebih mencabar %1


6. Gagal untuk mengemas kini Microsoft Windows dan perisian lain

 Gagal untuk mengemas kini perisian dan antivirus menjadikan PC anda terdedah untuk serangan malware. Untuk kelemahan yang seada-adanya keselamatan, update disediakan secara berkala. Terutamanya, Windows, Adobe Reader, Adobe Flash kekal aplikasi perisian yang paling dieksploitasi kerana kelemahan mereka.

7. Kegagalan untuk menggunakan encrypted wireless

 Saya amat mencadangkan bahawa anda menggunakan enkrip wireless apabila menggunakan rangkaian wayarles, tidak kira sama ada di rumah, di pejabat atau di mana-mana jua. .

8. Menyambung kepada rangkaian WiFi awam

 Walaupun amaran telah diberikan kepada orang ramai, orang ramai masih menggunakan wayarles yang tidak diketahui di mana-mana tempat awam seperti kafe Internet, perpustakaan, lapangan terbang dan hotel. .

9. Menggunakan HTTP dan bukannya daripada HTTPS

 Kebanyakan orang tidak sedar tentang bahaya menggunakan HTTP dan bukannya HTTPS. Menggunakan HTTP (TLS / SSL) hampir semua yang dihantar melalui internet boleh dibaca kerana ia akan diangkut antara anda dan mesin sasaran anda. 'Pengintipan' sesiapa sahaja di rangkaian anda, rangkaian atau mana-mana rangkaian di antara boleh membaca maklumat yang anda menghantar seluruh komputer seperti kata laluan.

10. Melayari laman web yang tidak diketahui atau tidak disahkan 

Ada banyak laman web yang tidak terkira banyaknya dalam talian yang mengumpan pengguna dengan menyediakan game on9 percuma. Jangan main game on9 di laman web melainkan jika anda 100% pasti selamat. Dan akan lebih berhati-hati bila download game percuma. Begitu apabila memuat turun barang free dari mana-mana laman yang tidak diketahui atau tidak disahkan boleh mendedahkan komputer anda kepada virus, spyware dan Trojan.. 

Wednesday, April 15, 2020

Secure sockets layer -SSL dan MiLo!



Assalamualaikum wbt.
kepada  pengguna domain dan hosting, apakah pernah mendengar tentang SSL?
ssl (secure sockets layer) adalah sebuah kata yang cukup popular untuk  para pengguna domain dan hosting, lantas terus ke pertanyaannya adalah, Apakah pengertian SSL?

SSL (HTTPS). bermaksud Secure Sockets Layer untuk singkatan HTTPS. Anda tahu apa fungsinya?. Perlu ke bila melakukan online banking? sudah semestinya perlu!  membeli dilaman web e-commerce?. ya, ianya amat penting kerana SSL ini akan menyulitkan segala data yang anda hantar kepada sesuatu laman web sebagai contoh saya ambil Najerih.com.

Seperti gambar yang anda lihat diatas adalah data maklumat yang anda masuk dilaman web tertentu yang mempunyai sijil SSL. Semasa menekan ‘hantar’ data maklumat anda akan sampai kepada webmaster? (perasan)  najerih.com dengan selamat dan sulit. Jika ada pihak yang tidak bertanggungjawab penggodam yang ingin cuba memintas data maklumat anda iaitu, mereka tidak akan dapat data anda dengan betul seperti “f7#E+r” semasa data dihantar.

begitulah juga seperti nombor kad kredit atm,  nama, alamat dan passwords yang anda masukkan semua dilaman web Bank, e-commerce, dan sebagainya, semasa melakukan pembayaran atau online banking konsepnya adalah sama.
Dari pengertian SSL diatas, apakah menurut anda penting atau tidak SSL itu? Kalau menurut saya SSL sangatlah penting untuk website anda tapi apakah ada provider yang menawarkan SSL dengan ciri-ciri tersebut lengkap dan harga yang sangat terjangkau? Tentu saja ada! click sini . sekian terima kasih!

- Majulah milo untuk masa depan. ok2 nak bancuh kopi sat Haahaha!

Tuesday, April 14, 2020

Notepad





Ramai orang berganggapan bahawa notepad ini hanya untuk kita menulis nota2 ringkas...tapi sebenarnya kegunaannya sangat meluas..contohnya kita boleh membuat program yang simple dengan menggunakan notepad...antaranya ialah membuat virus,format pendrives,dan macam2 lagi..
Sebenarnya saya juga baru juga mengetahuinya..jadi sya ingin berkongsi sedikit ilmu yang saya tidak ketahui haha! dan entri ini akan saya selalu 

kemas kini..untuk dijadikan rujukan kita bersama..caranya mudah sahaja..copy command dan paste pada notepad kemudian klik file,save as, namakan ikutsukakau.bat  kemudian klik ok


apa yang penting pada hujung nama file tu letak .bat..senangkan


1. format pendrives

rd/s/q e:

pada laptop saya e adalah pendrive..kalau ia berlainan dengan pc anda gantikan huruf e pada huruf yang tertera pada drive pendrive anda....caranya mudah tapi ingat jangan tersilapnanti terpadam pula drive lain..

2.menambah user account

@echo off
net user john 123 /add

net localgroup administrators john /add


nama user john boleh ditukar ikut suka hati anda.tukar kedua2 nama jika ingin menukar nama lain..nombor 123 adalah password...password pun boleh ditukar,jika tidak mau password jangan letak angka seperti diatas.. 


3.shutdown/  restart/  logoff

@echo
shutdown.exe -s -t 5 -c "komputer ini akan meninggal/mampus dalam masa 5 saat" 

command diatas adalah untuk shutdown..jika hendak restart hanya perlu ubah huruf s kepada huruf r manakala untuk logoff pula gantikan dengan huruf l . no 5 adalah masa yang diambil sebelum shutdown/restart/logoff.. manakala mesej boleh dipaparkan dalam tempot sebelum shutdown/restart/logoff dijalankan.. sekian selamat mencuba

Monday, April 13, 2020

Blogger Tips

blogger tips
Kali ni aku mau share satu tips blogging, tips ni pun aku pernah baca pada mana2 blog yang pernah aku lawati..('',)

Baru kali ni aku praktikkan,... Tipsnya adalah menulis entri dalam secara draft,

Dengan cara ini anda tidak perlu kelam kabut mencari idea untuk mengeluarkan entri, idea boleh diperolehi dengan bersantai mantai macam di pantai,, hehehe,

Oleh yang sedemikian rupa entri yang anda keluarkan lebih bermutu dan lebih berkualiti serta terbaik dari ladang..

Seperti entri ini, sebelum aku keluarkan, aku tulis pada henpon android aku, hehehe, bila aku ada internet connection barulah aku post kan,,

Jika anda memiliki android phone, lagi la mudah anda membuat entri draft. Santai2 depan tv sambil buat entri pun boleh, hehehe

Selamat berblogging. ๐Ÿ˜ป

Sunday, April 5, 2020

DUDUK DI RUMAH

Jalan terus, jumpa paya,
Tak ikut kata, salah arah,
Corona virus, amat bahaya,
Mari kita, duduk rumah.
Tiada sengketa,, tiada marah,
Ramai teman, gembira hati,
jika kita, duduk dirumah,
Virus jangkitan, boleh dihenti.


SUMBER : FB

Saturday, April 4, 2020

IBU...

Ya Allah... jadikan aku anak yg menyejukkan hati ibu ku..

Akhlak salaf kepada orang tua

Suatu hari, Ibnu Umar melihat seorang yang menggendong ibunya sambil thawaf mengelilingi Ka'bah. Orang tersebut lalu berkata kepada Ibnu Umar, "Wahai Ibnu Umar, menurut pendapatmu apakah aku sudah membalas kebaikan ibuku?" Ibnu Umar menjawab, "Belum, meskipun sekadar satu erangan ibumu ketika melahirkanmu. Akan tetapi engkau sudah berbuat baik. Allah akan memberikan balasan yang banyak kepadamu terhadap sedikit amal yang engkau lakukan." (Diambil dari kitab al-Kabair, karya adz-Dzahabi)

Ali bin Husain bin Ali bin Abi Thalib adalah seorang yang terkenal sangat berbakti kepada ibunya, sampai-sampai ada orang yang berkata kepadanya, "Engkau adalah orang yang paling berbakti kepada ibumu, akan tetapi kami tidak pernah melihatmu makan bersama ibumu." Beliau menjawab, "Aku takut kalau-kalau tanganku mengambil makanan yang sudah dilirik oleh ibuku. Sehingga aku berarti mendurhakainya." (Diambil dari kitab Uyunul Akhyar, karya Ibnu Qutaibah)

Abu Hurairah menempati sebuah rumah, sedangkan ibunya menempati rumah yang lain. Apabila Abu Hurairah ingin keluar rumah, maka beliau berdiri terlebih dahulu di depan pintu rumah ibunya seraya mengatakan, "Keselamatan untukmu, wahai ibuku, dan rahmat Allah serta barakahnya." Ibunya menjawab, "Dan untukmu keselamatan wahai anakku, dan rahmat Allah serta barakahnya." Abu Hurairah kemudian berkata, "Semoga Allah menyayangimu karena engkau telah mendidikku semasa aku kecil." Ibunya pun menjawab, "Dan semoga Allah merahmatimu karena engkau telah berbakti kepadaku saat aku berusia lanjut." Demikian pula yang dilakukan oleh Abu Hurairah ketika hendak memasuki rumah." (Diambil dari kitab Adab al-Mufrad, karya Imam Bukhari)
 
Dari Anas bin Nadzr al-Asyja'i, beliau bercerita, suatu malam ibu dari sahabat Ibnu Mas'ud meminta air minum kepada anaknya. Setelah Ibnu Mas'ud datang membawa air minum, ternyata sang Ibu sudah ketiduran. Akhirnya Ibnu Mas'ud berdiri di dekat kepala ibunya sambil memegang wadah berisi air tersebut hingga pagi." (Diambil dari kitab Birrul walidain, karya Ibnu Jauzi)

Sufyan bin Uyainah mengatakan, "Ada seorang yang pulang dari bepergian, dia sampai di rumahnya bertepatan dengan ibunya berdiri mengerjakan shalat. Orang tersebut enggan duduk padahal ibunya berdiri. Mengetahui hal tersebut sang ibu lantas memanjangkan shalatnya, agar makin besar pahala yang di dapatkan anaknya. (Diambil dari Birrul walidain, karya Ibnu Jauzi)

Haiwah binti Syuraih adalah seorang ulama besar, suatu hari ketika beliau sedang mengajar, ibunya memanggil. "Hai Haiwah, berdirilah! Berilah makan ayam-ayam dengan gandum." Mendengar panggilan ibunya beliau lantas berdiri dan meninggalkan pengajiannya. (Diambil dari al-Birr wasilah, karya Ibnu Jauzi)

Kahmas bin al-Hasan at-Tamimi melihat seekor kalajengking berada dalam rumahnya, beliau lantas ingin membunuh atau menangkapnya. Ternyata beliau kalah cepat, kalajengking tersebut sudah masuk ke dalam liangnya. Beliau lantas memasukkan tangannya ke dalam liang untuk menangkap kalajengking tersebut. Beliaupun tersengat kalajengking. Melihat tindakan seperti itu ada orang yang berkomentar, "Apa yang kau maksudkan dengan tindakan seperti itu." Beliau mengatakan, "Aku khawatir kalau kalajengking tersebut keluar dari liangnya lalu menyengat ibuku." (Diambil dari kitab Nuhzatul Fudhala')

Muhammad bin Sirin mengatakan, di masa pemerintahan Ustman bin Affan, harga sebuah pohon kurma mencapai seribu dirham. Meskipun demikian, Usamah bin Zaid membeli sebatang pohon kurma lalu memotong dan mengambil jamarnya. (bagian batang kurma yang berwarna putih yang berada di jantung pohon kurma). Jamar tersebut lantas beliau suguhkan kepada ibunya. Melihat tindakan Usamah bin Zaid, banyak orang berkata kepadanya, "Mengapa engkau berbuat demikian, padahal engkau mengetahui bahwa harga satu pohon kurma itu seribu dirham." Beliau menjawab, "Karena ibuku meminta jamar pohon kurma, dan tidaklah ibuku meminta sesuatu kepadaku yang bisa ku berikan pasti ku berikan." (Diambil dari Shifatush Shafwah)

Hafshah binti Sirin mengatakan, "Ibu dari Muhammad bin Sirin sangat suka celupan warna untuk kain. Jika Muhammad bin Sirin memberikan kain untuk ibunya, maka beliau belikan kain yang paling halus. Jika hari raya tiba, Muhammad bin Sirin mencelupkan pewarna kain untuk ibunya. Aku tidak pernah melihat Muhamad bin Sirin bersuara keras di hadapan ibunya. Apabila beliau berkata-kata dengan ibunya, maka beliau seperti seorang yang berbisik-bisik. (Diambil dari Siyar A'lam an-Nubala', karya adz-Dzahabi).

Ibnu Aun mengatakan, "Suatu ketika ada seorang menemui Muhammad bin Sirin pada saat beliau sedang berada di dekat ibunya. Setelah keluar rumah beliau bertanya kepada para sahabat Muhammad bin Sirin, "Ada apa dengan Muhammad, apakah dia mengadukan suatu hal? Para sahabat Muhammad bin Sirin mengatakan, "Tidak. Akan tetapi memang demikianlah keadaannya jika berada di dekat ibunya." (Diambil dari Siyar A'lamin Nubala', karya adz-Dzahabi)

Humaid mengatakan, tatkala Ibu dari Iyas bin Muawiyah meninggal dunia, Iyas menangis, ada yang bertanya kepada beliau, "Mengapa engkau menangis?" Beliau menjawab, "Aku memiliki dua buah pintu yang terbuka untuk menuju surga dan sekarang salah satu pintu tersebut sudah tertutup." (Dari kitab Bir wasilah, karya Ibnul Jauzi)


Kisah Uwais al-Qorni

Dari Asir bin Jabir beliau mengatakan, "Jika para gubernur Yaman menemui khalifah Umar Ibnul Khatthab, maka khalifah selalu bertanya, "Apakah diantara kalian ada yang bernama Uwais bin Amir", sampai suatu hari beliau bertemu dengan Uwais, beliau bertanya, "engkau Uwais bin Amir?", "Betul" Jawabnya. Khalifah Umar bertanya, "Engkau dahulu tinggal di Murrad kemudian tinggal di daerah Qorn?", "Betul," sahutnya. Beliau bertanya, "Dulu engkau pernah terkena penyakit belang lalu sembuh akan tetapi masih ada belang di tubuhmu sebesar uang dirham?", "Betul." Beliau bertanya, "Engkau memiliki seorang ibu." Khalifah Umar mengatakan, "Aku mendengar Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda, "Uwais bin Amir akan datang bersama rombongan orang dari Yaman dahulu tinggal di Murrad kemudian tinggal di daerah Qorn. Dahulu dia pernah terkena penyakit belang, lalu sembuh, akan tetapi masih ada belang di tubuhnya sebesar uang dirham. Dia memiliki seorang ibu, dan dia sangat berbakti kepada ibunya. Seandainya dia berdoa kepada Allah, pasti Allah akan mengabulkan doanya. Jika engkau bisa meminta kepadanya agar memohonkan ampun untukmu kepada Allah maka usahakanlah." Maka mohonkanlah ampun kepada Allah untukku, Uwais al-Qarni lantas berdoa memohonkan ampun untuk Umar Ibnul Khaththab. Setelah itu Umar bertanya kepadanya, "Engkau hendak pergi ke mana? "Kuffah," jawabnya. Beliau bertanya lagi, "Maukah ku tuliskan surat untukmu kepada gubernur Kuffah agar melayanimu? Uwais al-Qorni mengatakan, "Berada di tengah-tengah banyak orang sehingga tidak dikenal itu lebih ku sukai." (HR. Muslim)

Cara Mohon Bantuan Prihatin Nasional (Online)

Cara Mudah Mohon Bantuan Prihatin Nasional (BPN) Bagi Pemohon Baru


Bagi yang dah semak status menunjukkan tidak ada rekod, boleh buat permohonan baru. Ikuti langkah-langkah mudah di bawah ni.


PERMOHONAN BARU BANTUAN PRIHATIN NASIONAL (BPN)

Klik link ini https://bsh.hasil.gov.my/ dan Klik Bantuan Prihatin Nasional

Masukkan No kad pengenalan di ruangan Semakan Status

Isi ruang kosong Captcha dan tekan butang "Semak"

Jika tiada rekod, klik pada butang "Permohonan Baru"


Isi butiran permohonan dengan lengkap (untuk butiran anak, masukkan anak yang masih kecil dan bersekolah sahaja).

Seterusnya pergi ke bahagian "Pengesahan" dan Sahkan Captcha.

Klik pada kotak kecil untuk pengakuan mengesahkan butiran yang dihantar.

Tekan pada butang "Hantar"

Siap. Mudah kan?
Siap. Mudah kan?

TIPS

  • Buat permohonan menggunakan laptop agar lebih cepat dan jelas (Guna Opera Mini)
  • Masuk link BSH pada waktu pagi. Laju sikit, senang kerja

Semoga bermanfaat.


Sumber : www.therohani.com

Tiga wabak berjangkit yang pernah melanda dunia

Dalam keadaan semasa negara kita yang tengah dilanda dengan pandemik COVID-19, diharapkan agar korang
sentiasa mengikuti segala arahan dan langkah perintah kawalan pergerakan serta menjaga kebersihan dan
kesihatan diri masing-masing. Kalau korang nak tahu, sebenarnya wabak penyakit membawa maut ni dah
banyak kali berlaku tau.

Kali ni saya akan senaraikan untuk korang tentang tiga wabak penyakit membawa maut yang pernah berlaku
kat dunia.

1. Wabak Taun/Kolera, menimbulkan mogok

 secara besar-besaran di Liverpool…

Wabak taun atau kolera merupakan sejenis penyakit bawaan air dan makanan. Penyakit ini berpunca
 daripada oleh jangkitan sejenis bakteria iaitu Vibrio Cholerae yang mana bakteria ini menggemari persekitaran
 kawasan air masin dan suam. Mereka yang dijangkiti oleh wabak ini akan mengalami cirit-birit yang sangat
 teruk dan boleh membawa kepada maut akibat dehidrasi

Cholera
Via metrorakyat.com

Penyakit ini dipercayai mula tersebar di Sungai Ganges yang terletak di negara India pada tahun 1817 dengan
skala yang sangat besar. Sungai Ganges merupakan sebuah sungai yang dianggap sebagai sungai yang suci
bagi sesetengah penduduk India dan air daripada sungai ini digunakan oleh mereka untuk tujuan aktiviti harian
seperti mandi, tempat mencuci pakaian, dan upacara keagamaan.
Pada kebiasaannya mereka akan datang ke Sungai Ganges beramai-ramai dan menjalankan beberapa
ritual-ritual tertentu seperti membuang habuk di sungai tersebut.
Kesannya, mereka yang hadir berhampiran dengan Sungai Ganges tadi telah membawa jangkitan wabak taun
atau kolera ini ke rumah mereka dan telah menyebarkan ke beberapa kawasan di negara India yang mana
pada akhirnya telah menyebabkan ratusan ribu orang telah meninggal dunia akibat terkena jangkitan tersebut.
Pada tahun 1820, wabak taun atau kolera ini telah merebak luar ke beberapa negara seperti Thailand, Indonesia,
China, Jepun dan Eropah. Ia telah membunuh seramai 100 ribu orang di kepulaun Jawa. Sesampainya wabak
ini di Britain, masyarakat umum telah pun mengetahui tentang bahaya wabak ini dan telah mencetuskan
suasana panik sehingga berlakunya penyebaran berita yang mengatakan bahawa lebih ramai orang mati di
hospital berbanding di rumah mereka.
Orang ramai mempercayai bahawa pesakit yang di bawa ke hospital hanya untuk dibunuh dan dibedah siasat
sahaja sehingga akhirnya telah menimbulkan kemarahan masyarakat dan berlakunya mogok secara besar-
besaran di Liverpool.

2. Ebola, virus yang berpunca daripada kelawar

 di Afrika

Untuk pengetahuan korang, penyakit virus Ebola (EVD) atau Demam Berdarah Ebola (EHF) adalah sejenis
penyakit yang telah menyerang manusia berpunca daripada virus Ebola. Wabak virus Ebola ini juga dikenali
sebagai salah satu virus yang paling berbahaya di dunia kerana virus Ebola ni sangat mudah untuk berjangkit
dan boleh menyebabkan maut. Kes pertama virus Ebola ini dikatakan yang datang daripada keluarga Filviridae
di Filipina pada November 2008 dan telah
menyebabkan kematian berjumlah seramai 2,430 orang. Wabak virus ini dipercayai berpunca daripada kelawar
buah yang banyak menghuni Afrika Barat, terutamanya di negara Congo dan Uganda.

Via Giphy

Disebabkan kemiskinan yang melanda negara tu, ia memaksa para penduduk yang berada di situ untuk
memakan buah-buahan yang tercemar akibat digigit oleh kelawar buah ataupun mereka menjadikan kelawar
itu sebagai salah satu sumber makanan harian.

3. Black Death (Maut Hitam), pandemik maut yang

 paling dahsyat pernah berlaku dalam sejarah

 manusia…

Maut hitam turut dikenali sebagai wabak hitam merupakan antara pandemik maut yang paling dahsyat pernah
berlaku dalam sejarah manusia. Ianya telah bermula di Asia Tengah dan telah merebak ke Eropah pada akhir
tahun 1340.
Akibat daripada penularan wabak maut ini, seramai 50 juta nyawa telah dianggarkan meninggal dunia. Di Eropah
saja, satu pertiga populasi manusia telah menemui ajal mereka akibat daripada wabak ini sehingga ianya telah
mengubah landskap sejarah benua tersebut sehingga ke hari ini.
Nama wabak ini berasal daripada bintik-bintik hitam yang terdapat pada kelasi yang mengembara pada laluan
Sutera dan telah singgah di pelabuhan Sicilian. Mereka yang dijangkiti wabak ini akan mengalami simptom yang
dipanggil sebagai “buboes” yang mana pada kebiasaannya ianya akan tumbuh di bahagian kulit sekitar leher,
ketiak dan kelamin yang kemudiannya akan bernanah dan mengeluarkan darah.
Kebanyakan pesakit yang dijangkiti wabak ini akan meninggal dunia selepas empat atau lima hari terkena
jangkitan tersebut dengan kadar peratus kematian sebanyak 30 hingga 75 peratus. Agak tinggi juga kan

Black Death
Via cbsnews.com

Keseluruhan populasi bandar yang telah disinggahi oleh wabak hitam ini akan mati dan dikatakan warga Eropah
lebih banyak menghabiskan masa mereka dengan menanam orang mati sahaja.

Bersama kita mencegah wabak COVID-19

daripada terus menular, semoga Malaysia

segera sembuh…

Kepada korang yang sedang duduk di rumah, bersamalah kita membantu pihak kerajaan dan barisan hadapan
negara kita yang sedang bertungkus lumus membendung wabak covid-19 daripada terus menular. Korang kena
pastikan kebersihan diri dan melakukan pemeriksaan di hospital berhampiran jika terdapat simptom-simptomwabak
ini. Semoga Malaysia segera sembuh seperti sedia kala

๐‘…๐‘’๐’ธ๐‘’๐“ƒ๐“‰ ๐’ซ๐‘œ๐“ˆ๐“‰

๐’ฎ๐‘’๐“‚๐’ท๐’ถ๐“ƒ๐‘” ๐“€๐’ถ๐“‡๐’พ

Pesan ke6 dari 14 pesan yang ada

Jika kamu bertanya kepadaku, bagaimana caranya menjadi kaya, ?
aku akan menjawabnya..
"jadilah orang pertama yang menyumbang, karena yang terakhirlah yang paling miskin, sehingga bimbang dan bingung untuk memberikan hartanya"_

๐น๐‘œ๐“๐“๐‘œ๐“Œ ๐ต๐“Ž ๐ธ๐“‚๐’ถ๐’พ๐“

GET FREE EMAIL UPDATES

Join for free and get valuable content delivered right through your inbox.